האינסטינקט הראשוני של כולנו כבני-אדם הוא לעצור, לגשת, להתבונן ולהושיט עזרה ברגעי הצורך. כיבוי שריפה הוא אחד מהמקרים שבהם יש צורך בהחלטה נבונה ושקולה בנושא הגשת העזרה וההתמודדות עם המצב.
הציוד לכיבוי שריפה נגיש וכעת נדרשת מאתנו ההחלטה המידית, האם להישאר ולהילחם באש או להתרחק מהמקום עד להגעת הצוותים המקצועיים הנכונים.
מקרים אפשריים לכיבוי אש
- פעילות כיבוי אש מידית תצמצם את הנזק הצפוי ותקטין את האפשרות לפגיעה בנפש וברכוש. אם נוכל לחסל את האש לגמרי באותו הרגע, מנענו אסון עתידי.
- ברוב הפעמים, אש, לא מתפשטת מהר אלא נשארת מקומית. מדובר במקרים שבהם אין התערבות של חומרים כימיים או רוחות עזות שנושבות ועלולות להפוך שריפה קטנה לשדה ענקי של אש.
במקרים שבהם האש היא מקומית ניתן לדכא אותה ואף לכבות אותה כליל על-ידי שימוש במטף כיבוי אש או בכמה דליים של מים.
מתי אסור לכבות שריפה
- כאשר אין ציוד נכון או מספק לכיבוי התחלתי של האש יש להתרחק ועזוב בזמן את המקום על-מנת לאפשר לצוותי ההצלה לעשות את עבודתם.
- במקרה שבו אין לכם גיבוי יש לעזוב את המקום. בין אם מדובר באנשים נוספים שיעזרו ובין אם מדובר באמצעי הצלה כמו מטף או מכבי אש קרובים.
- האש יכולה לחסום את נתיבי היציאה ובמקרה זה צריך כמה שיותר מהר לעזוב את מקום השריפה על-מנת שלא להיקלע למצב שבו לא תוכלו להיחלץ במהירות.
- לעיתים ישנם מצבים שבהם אנו לא יודעים מה מרכיב האש. האם האש מורכבת ממתכות, חומרים כימיים, חומרים ביולוגיים וחומרי נפץ. לכל סוג של אש יש דרך שונה להתמודדות, לעיתים זה מים, לפעמים זה חול וחומרים אחרים. במקרים אלו עדיף פשוט לזוז ולחכות במקום בטוח.
- כאשר השריפה מתפשטת מהר ויש סכנה מידית לאובדן של חיי אדם. שום רכוש אינו חשוב כמו חיי אדם.
- כאשר אינכם מרגישים בטוחים בעצמכם או קפאתם במקום – אין זה הזמן להישאר ולהילחם בשריפה.
ההחלטה על כיבוי האש היא החלטה הרת גורל. בעת הגשת העזרה ניתן לצמצם את ממדי השריפה ולעזור למנוע אובדן חיי אדם ונזק לרכוש, אך יש צורך בדריכות והתבוננות קצרה כדי לקבל את ההחלטה הנכונה עד שהצוותים המקצועיים יגיעו לשטח.