מפעלים הינם מבנים המשמשים לייצור, אחסנה ותעשייה, כאשר בחלקם נעשה שימוש נרחב בחומרים מסוכנים ונפיצים. מפעלי תעשייה רבים הקיימים בארץ נמצאים בתחומי יישוב עירוניים למרות היותם מגודרים באזורים מסוימים, אך עדיין קרבתם אל אזורי מגורים או מקומות מסחר הומי אדם מהווה סכנה מתמדת. הרשות הארצית לכבאות והצלה מעדכנת בכל עת את התקנות והדרישות אשר נוגעות לבטיחות אש והתקנת מערכות לגילוי אש ועשן במטרה למנוע אובדן חיי אדם וצמצום פגיעה ברכוש וציוד יקר.
חשיבותן של מערכות כיבוי אש במפעלים
- בתוך המפעל מתרחשים תהליכי ייצור רבים המורכבים משימוש בחומרים שונים. הייצור נעשה באמצעות מכונות תעשייה מורכבות הצורכות אנרגיה ברמה גבוהה הגורמת לחימום. כתוצאה מכך ישנה סכנה ממשית להיווצרותה של שריפה. על מנת להגן על העובדים ולדאוג לבטיחותם יש להתקין מערכות כיבוי אש מתקדמות אשר יגיבו באופן מיידי ויפעלו לכיבוי האש.
- גודלו של מפעל משפיע רבות על היכולת לפעול בעת שריפה. מפעל בעל מספר קומות, אגפים וחדרים מצריך היערכות גדולה וחלוקה ברורה של אזורי סכנה על מנת להוות מקום בטיחותי עבור העובדים. כל אגף במפעל צריך מערכת מלאה עם ציוד כיבוי אש והוראות ברורות כיצד יש לנהוג בזמן דליקה.
- כמות המכונות במבני תעשייה אומנם משתנה בהתאם לגודל אך עוצמת הרעש היא עדיין גבוהה. מערכות איכותיות לגילוי וכיבוי אש נותנות מענה מדויק במצב של שריפה, מתריעות בעוצמה מלאה על קיום הסכנה, כך שגם רעש המכונות אינו מפריע להצלחה בכיבוי אש ומפחית את האפשרות לרשלנות אדם ומקטין באופן משמעותי את מרחב הטעויות.
ציוד כיבוי אש במפעלים
על פי הדרישות והתקנות של הרשות הארצית לכיבוי והצלה יש להתקין בכל מבנה המשמש לתעשייה מערכת כיבוי אש מתקדמת עם ציוד נרחב בעל אישור של מכון התקנים הישראלי הכוללת:
- ברזי כיבוי אש בתוך המבנים ולידם, כלומר בכל שטחי המפעל.
- גלגלוני כיבוי עם צינור לחץ מים כאשר לגלגילון מחובר מזנק קבוע.
- התקנת מטפים בתוך וליד מבנים במפעלים בהם ישנו שימוש בחומרים מסוכנים ונפיצים.
- מערכת הצפה ידנית או אוטומטית הפועלת עם מים ומחוברת לאספקת מים חיצונית על פי סקר סיכונים.
- תותחי מים וקצף בהספק גבוה של עד 4800 ליטר בהתאם לרמת הסיכון המוגדר למפעל.
- מערכות ספרינקלרים המפוזרות בכל תחומי המפעל ומופעלות באופן אוטומטי.
- גלאי עשן אוטומטיים הפועלים בעזרת חום, גז או בצורה פוטואלקטרית להתראה מוקדמת.
- מערכת חירום הכוללת מערכת כריזה, שלטי חירום לציון מקומות פינוי וציוד כיבוי אש, חייגנים ורכזות כיבוי.
- ציוד למיגון אישי במצב בו מעורבים חומרים מסוכנים. ציוד זה כולל חליפות מגן מאש ומחומרים נפיצים ומסוכנים.
בטיחות אש במפעל
על מנת למגן בצורה הטובה והבטוחה ביותר את המפעל ולקבל רישיון מהרשות הארצית לכיבוי והצלה מומלץ לעבור תכנון מערכות כיבוי אש בעזרת יועץ בטיחות אשר יבצע סקר סיכונים מורחב באזור, יכין תיק מפעל עם תכנית בטיחות אשר תכלול את כל המידע הנחוץ בעתות חירום ויכשיר את צוות בטיחות האש של המפעל בעת סכנה.
כמו כן, בכל עת שבה הותקנה מערכת כיבוי אש במפעל יש גם לבצע עבורה תחזוקת מערכות שוטפת אשר תדאג לבטיחותה ומוכנותה בשעת הצורך.