מערכות כיבוי האש הקיימות בבניינים רבים מתוחזקות על ידי מגוון רב של מערכות לגילוי אש ועשן. תחזוקה לקויה של המערכות הללו גורמת לכך שבעת הצורך הם לא יפעלו כנדרש ויגבירו את הסיכויים לנזק רב ברכוש ובחיי אדם.
ובנוסף, כשלים במערכת כיבוי אש חושפים את דיירי הבניינים למצבים בהם חברות הביטוח לא יכסו עלויות של נזקי שריפה אם יתברר כי היו כשלים קודמים למערכת עצמה.
כשלים במערכות כיבוי האש
- ברזי כיבוי אש סגורים – משמעות הכשל הוא שבזמן שריפה לא תהיה זרימה ואספקה של מים לצנרת מתזים וכתוצאה מכך האש תתפשט במהירות ותגרום נזק עצום לרכוש ואובדן אפשרי של חיי אדם.
- מתזים חסומים – במצב זה, בשעת אמת, המים לא יגיעו לכל המקומות הנדרשים ובכך יעילות המערכת פוחתת והסיכוי לאסונות ונזק עולה.
- מתזים מנותקים – צנרת המתזים מנותקת משאר חלקי המערכת בגלל עבודות שבוצעו באזור עצמו ולאחר התיקון לא חוברו מחדש שוב. מאחר והמערכת לא שבה לקדמותה, המתזים לא יכנסו לעבודה בעת התרעה על שריפה מהמערכת לכיבוי וגילוי אש ועשן.
- מאגרי משאבות כיבוי האש ריקים – במקרה של שריפה לא תהיה אספקת מים למערכת המתזים לצורך כיבוי האש. בנוסף לכך, המשאבה תעבוד ללא קירור של המים, דבר שיוביל לנזק חמור עוד יותר למשאבה עצמה.
מה ניתן לעשות
- באמצעות תחזוקה מתוכננת של מערכות לכיבוי אש ניתן לטפל באופן נקודתי ברכיבים שונים בתוך המערכת ובכך למנוע כשלים עתידיים.
- יש לבצע ביקורת תקופתית של הבדיקות הנדרשות למערכות כיבוי האש לפי תקני התחזוקה הרלוונטיים.
- יש לוודא שתחזוקת המערכות עצמם מבוצעת על ידי גורמים מוסמכים מטעם מכון התקנים הישראלי לביצוע ביקורות תחזוקה למערכות כיבוי במים.
- לקבל ייעוץ בטיחות אש והדרכה מקצועית ומוסמכת על פעולות התחזוקה השונות הנדרשות לכלל מערכות כיבוי האש במקום.