על סוגי שריפות וסוגי מטפים – איזה מטף מתאים לבית?
למטפי כיבוי יש תפקיד קצר, בתחילתה של שריפה וכדאי שבכל קומה ובכל מקום בבית בו עלולה לפרוץ שריפה יהיה מטף בהישג יד. מטפי כיבוי יעילים רק ברגע שהאש פורצת, ורובם פועלים רק למשך כ-10 שניות: כעבור שניות או דקות האש מתפשטת למימדים שהמטף כבר לא יכול להשתלט עליה. במצב כזה, אין זמן לקרוא הוראות שימוש לעומק או להתלבט בנוגע לדרך השימוש הנכונה במטף. לכן יש להדריך מראש את בני הבית בנוגע למיקום המטפים והשימוש הנכון בהם, ולרענן ידע זה מדי פעם.
סוגי שריפות וסוגי מטפים
יש סוגים שונים של שריפות ושלבים שונים במהלך השריפה, ודרוש מטף שונה לטיפול בכל סוג והיקף של שריפה. על כל מטף יש תווית שמציינת איזה סוג של שריפה הוא מיועד לכבות ומה סדר הגודל של השריפות שהוא יעיל בכיבויין, המצוין לפי שטח האש. מטפים רבים מתוכננים לכיבוי יותר מסוג אחד של שריפה ולכן כדאי לדעת מהם הסוגים:
- שריפות שנגרמות מנייר, עץ, בד וחומרי בית אחרים שמתלקחים בקלות.
- שריפות שמעורבים גזים ונוזלים כמו בנזין, גריז או חומרי המסה.
- שריפות שהן שריפות שקשורות במכשור אלקטרוני.
- שריפות שקשורות בבעירה של מתכות, מתרחשות בעיקר באתרי תעשייה ולא מאפיינות בתים פרטיים.
איזה מטף מתאים לכיבוי שריפות בביתכם?
אל תתפתו לרכוש בפזיזות מטף ענק בעל יכולת לטיפול בסוגים והיקפים שונים של שריפות, מתוך הנחה שהוא יכסה לכם את מירב האפשרויות. למטף כזה יש גם מגבלות וחסרונות עבורכם: הוא עלול להיות קשה לתפעול והפעלתו דורשת לעתים קרובות כוח פיזי מיוחד; הוא פועל לעתים קרובות תוך שחרור כימיקלים המאכלים חומרים, ותוך כדי שהוא מכבה את השריפה, הכימיקלים הורסים את הציוד האלקטרוני הנשרף שהוא מיועד להציל.
ברוב המקרים, מטף הפועל באמצעות כימיקלים שאינם מאכלים את הסביבה הוא הבחירה הטובה ביותר. כמעט תמיד יש בסביבה מקור מים, שהם חומר כיבוי טוב לשריפות שנגרמות מנייר, עץ או בדים. במטף מסוג זה, מומלץ לנקות אחרי השימוש את האבקה הנותרת, כי היא יכולה להזיק למכשירים אלקטרוניים.